Your world of Wpdance.com, Wpdance.com by WpDance

Home » Aktuality » Prohlášení k vetu Václava Klause

Prohlášení k vetu Václava Klause

admin Lis 16,2012 žádný komentář

Prohlášení Českého filmového a televizního svazu FITES a Asociace režiséru a scénáristů ARAS k vetu prezidenta Václava Klause Zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie

Profesní organizace FITES a ARAS jsou znepokojeny tím, že je prezidentem České republiky člověk, který si neváží jednoho ze základních pilířů české kultury.

Jestliže je Václav Klaus na jedné straně schopen ostře formulovaných proklamací na téma mizející národní suverenity a na straně druhé tvrzení, že filmový průmysl není ničím jiným než standardním obchodním odvětvím, potom musíme pochybovat o jeho schopnosti udržet konzistenci vlastního názoru. Jsme naopak přesvědčeni, že kultura a umění, včetně filmového udržují identitu a morální pevnost národa.

Doufáme, že v tomto případě Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prokáže tolikrát proklamovanou schopnost sjednotit se v případě prospěšné právní normy a prezidentské veto přehlasuje. Pokud by nedošlo k přehlasování prezidentského veta, bude přímým následkem likvidace české hrané, dokumentární a animované filmové tvorby, bude ohrožena existence řady filmových festivalů, a dojde i k ohrožení projektu digitalizace kin.

S ulehčením tedy vítáme fakt, že pan Václav Klaus bude prezidentem České republiky už jen několik málo měsíců a věříme, že se jeho nástupcem stane osobnost, která nebude českým kulturním bohatstvím takto očividně pohrdat.

Štítky

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This