Your world of Wpdance.com, Wpdance.com by WpDance

Home » Aktuality » Prohlášení FITES: Zajistit a neohrožovat svobodu a nezávislost médií veřejné služby

admin Říj 26,2017 žádný komentář

Český filmový a televizní svaz FITES pokládá svobodu a nezávislost médií veřejné služby za mimořádně důležitou součást vývoje demokratické společnosti, a proto se důrazně ohrazuje proti záměrům poslance Tomio Okamury, předsedy SPD, na zestátnění ČT a ČRo, jak je vyhlásil v pořadu 20 minut Radiožurnálu Českého rozhlasu 23.10.2017 – http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/kdyz-budeme-ve-vlade-zamerime-se-na-verejnopravni-televizi-i-rozhlas-rika-tomio-o kamura– 1763807 a v následných vyjádřeních do médií.

Organizace filmových a televizních tvůrců se připojuje ke stanovisku Syndikátu novinářů a připomíná, že otázky nezávislosti, kontroly a věrohodnosti hospodaření médií veřejné služby jsou legislativně řešeny v novelách, které se nestihly projednat ve stávající sněmovně. Sněmovní tisk č. 965, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, je na stole a ředitelé obou médií by se měli přičinit na jejich případném dopracování tak, aby ministerstvem kultury vybraný a více než sedmdesáti lety praxe ověřený bavorský model mohl být uveden v život a zlepšil důvěryhodnost médií veřejné služby i v České republice tak, jako je tomu v Německu a dalších kulturních zemích Evropy.

Martin Vadas
​předseda FITES​

(Screenshot: Český rozhlas)

Štítky